Nyomdai szótár

A

Ablakos boríték
A boríték előoldalán a valamelyik – általában – a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés.

Adathordozó
Számítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, hordozható winchester, DVD, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot küldik a grafikusok vagy amelyre az ügynökség vagy megrendelő menti a munkát.

Aláírásmező
okmányvédelmi elemeket tartalmazó alnyomattal ellátott, a kártya felületére hőpréseléssel felvitt mező, amely lehetővé teszi az utólagos megszemélyesítést, az aláírás minta biztonságos tárolását.

Aranyfüst
könyvek vagy egyéb nyomdai termékek, kártyák, meghívók aranyozásához használt vékony aranyfólia.

Aranymetszés
a méretre vágott könyvtest fej, láb- és hosszmetszetének díszítése aranyfüsttel.

Á

Álló boríték
A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték)

Álló formátum
Álló téglalap formátumú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány

Árajánlat
Az árajánlatkérés szerint elvégzett nyomdai műveleti és anyaganalízis alapján adott ár – és határidő – ajánlat.

Átdolgozott kiadás
Egy már korábban megjelent mű módosított szövegű nyomdai kiadása. (Klón)

Átfutási idő 
A kiadvány megrendelésétől a szállításáig eltelt időintervallum, napokban vagy hetekben vagy hónapokban kifejezve.

B

Beakasztás
A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).

Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.

Bélelés
Általában a borítékoknál használnak bélelést. Sérülékeny anyagok szállítására használják.

Belív
A könyv jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység

Bemetszés, riccelés
az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.

Biegelés
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják

Borítás
a könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy akár PVC.

Boríték
lehet ablakos, vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós;
standard boríték méretek:

 

Típus (megnevezés)

Méret (mm)

LC/6

114 x 162

LA/4

110 x 220

LC/5

162 x 229

LC/4

229 x 324

C6/C5

114 x 229

Borítókarton
könyvek, katalógusok, albumok borítófedelének anyaga ez a fehér vagy pasztellszínű, gyakran felületmintázott (vászonpréselt) karton.

Borítósarkítás
a könyvtábla-borítóanyag sarkainak levágása, a behajtások pontos eldolgozása érdekében.

Brosúra
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet

C

Cérnafűzés
a többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönségesen cérnával összevarrjuk. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás. Általában a cérnafűzést keménytáblás könyveknél használják, hiszen a drága keménytáblás könyvek már megérdemlik ezt a drágább és lassúbb kötészeti eljárást.

Címnegyed
A könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második üres, a 3. oldal a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal.

Címoldal
A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt és a kiadót ás emlémáját (ha van) tünteti fel.

CMYK
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, K).

Cromalin
Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző „nyomat”.

D

Diapozitív
Az eredeti dia

Digitális proof
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére

Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.

Dombornyomtatás
olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

Drótfűzés
ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés, drótgázsi.

E

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével nylon-zacskóba csomagolható. Amennyiben ezt kéri, kérjük jelölje meg a megrendelésnél.

Ellenőrző nyomat, korrektúra
1. A tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív

Előzék
a könyvtest és a könyvtábla összekapcsolására használt, 100 g/m2 tömeg feletti nyomatlan vagy nyomtatott ív.

Eredeti anyag
Szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra; Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet.

É

Élmetszés 
A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.

Élőfej
A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.

F

Fattyúsorok
A nem teljesen a sor végéig érő szövegsorok

Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

Fedél
Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek – 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt – borítója.

Fejezetcímoldal
Egy fejezet címét tartalmazó oldal – megrendelői utasítás hiányában – minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag

Fekvő boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték

Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány

Felhasználás
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fémfóliázás
A kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerző nevét vagy a mű címét vagy egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik be a fedélbe.

Flexo
Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fóliázás
A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

Forrásfájl
A kiadvány eredeti (első) számítástechnikai feldolgozási formátuma

Függelék
Egy könyvnek a főszöveget követő, azt kiegészítő része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb – a főszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhető – szövegeket, dokumentumokat tartalmaz.

Fül
A védőborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá.

Füzet
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: brosúra.

G

Gerinc
könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmű könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül

Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.

GY

Gyűjtőfűzés
periodikus kiadványok íveinek összehordása és drótfűzése.

H

Hajtás
Egyszeri hajtás – 4 oldalra – meghajtott ív

Hajtogatás
Ívek hajtogatása – pontos méretre vágás után – késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

Hibajegyzék
Különálló lap, amelyen a kiadvány nyomtatási hibáinak helyesbítése található. A könyv eredeti vagy újabb kiadásakor mellékelik a könyvhöz, egyes esetekben bekötik, máskor csak behúzzák a kiadványba.

Hologram
a sokrétű védelem fokozásának különleges eszköze. Vékony fémfóliára nyomott, számítógéppel számított és készített mikrorelief, amelyen a nézőszög szerint változik az esetenként két-háromféle grafika láthatósága. Jellemzője, hogy a mikrorelief következtében a fényfelbontás szivárványos hatású csíkozást eredményez.

Hozzálék
technológiai normatívák alapján számított anyagtöbblet, amely egy adott példányszámú munka előkészítése során – az esetleges selejt képződés miatt – szükséges.

I

Impresszum (kolofon)
A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról.
az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

Indentálás
kártyamegszemélyesítés egyik formája, mechanikus adatfelviteli mód. A kártya felületi struktúrájába mélyedve, akár különböző színekkel, tapintásra is érzékelhetően kerülnek az információk.

Inzert
A könyvhöz tartozó de kötészetileg önálló melléklet

IRIS-proof
Az adathordozóról készített színes próbanyomat közelítően mutatja a színeket, a nyomtatásnál nem tekinthető mérvadónak. Más néven digitális proof.

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható

ISBN szám
Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.

ISSN szám
Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.

Í

Ív
1 ív papír = 16 oldal (meghajtva)

Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás.

J

JPEG formátum
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.

K

Kapitális oromszegő
a könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.

Karton
a 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék.

Kartonált könyv
Puhafedelű könyv, borítója kartonból készül.

Kártyamegszemélyesítés
a kártya személyes adatokkal való felruházása. Ez lehet a kártyatesten való megjelenítés, valamint elektronikus hordozó – chip, mágnescsík – feltöltése.

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

Kékkópia
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta.

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 – 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással.

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma

Kereszthajtás
A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.

Keresztperforálás
tekercsnyomógépeken, a papírpálya futására merőleges irányú perforáció készítése folyamatos nyomtatás közben.

Két hosszanti (paralel) hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).

Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

Kódszám
A megrendelő által megadott egyéni termékkód

Kolofon
A kiadvány cím negyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Korrektúra
1. A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat.
2. A szedési hibák kijavítása.
3. Szerzői korrektúra esetén az egyébként helyesen szedett szöveg megváltoztatása.

Korrektúralevonat
A kézirat szedett (általában tördelt) formája, amelyen a javítások elvégezhetők

Könyvbelív fűzéstípusok
frézelt – a belív a fedélbe lapokban kerül beragasztásra
szálfelsütött – a belíveket a gerinc mentén a hajtogatásnál cérnával varrjuk
cérnafűzött – a hajtogatás után varrjuk egymáshoz a belíveket

Könyvjelző
A könyv körülvágott méreténél valamivel alacsonyabb és jelentősen keskenyebb, 120-180 grammsúly közötti, egy vagy több színnel nyomott papír. A könyv rövid ismertetését vagy reklámot szoktak elhelyezni rajta a kiadók.

Könyvjelzőszalag
A sapka és az oromszegő közé ragasztott szalag. Színe többnyire megegyezek az oromszegő színével

Könyvoldal elemei

 • Ábra: a nyomtatvány jellegének megfelelő, annak szövegét magyarázó, szemléltető, díszítő illusztráció. Az ábrát az ábraaláírástól beosztás választja el. Az ábra magyarázó szövege, az ábrajegyzet az ábraaláírással egy tömbben vagy külön helyezhető el.
  Élőfej: a szedéstükör felső szélén elhelyezett, a szerző nevét és a könyv címét vagy az oldalon tárgyalt téma címét, esetleg az oldalszámot is tartalmazó szövegsor.
 • Főszöveg
  Ívjelző (norma): a könyvkötészetben az ívösszehordás helyességének ellenőrzésére való. Az ívek első oldalán az alsó részen elhelyezett oldalszámmal egy sorban az ív száma, a szerző neve és a könyv rövidített címe, a harmadik oldalán az ív száma és egy felső csillag szerepel. Ha az ívet meghajtogatják, az ívjelző alá kell kerülnie a csillagos ívszámnak.
 • Lábjegyzet: az oldal alján elhelyezett, a főszövegtől beosztással elválasztott, annak megjelölt szövegrészére vonatkozó kiegészítés, magyarázat, megjegyzés.
 • Marginális (széljegyzet): a szedéstükrön kívül az oldalszám felőli margón (vágásnál) elhelyezett cím vagy cím jellegű szöveg.

Könyv szerkezeti tagolása

 • Címnegyedív: a könyv első négy oldala, amely a könyvre vonatkozó és a könyvhöz kapcsolódó adatokat tartalmazza.
 • Tartalomjegyzék: tükrözi a könyv tagolását, beosztását, a könyvben való tájékozódást segíti. Műszaki könyvekben előfordul decimális számozással is. Kialakítása oszlopos szedés jellegű.
 • Előszó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó nyitógondolatai. Főrész: fejezetekre és egyéb szerkezeti részekre bontott, címrendszerrel, beosztással, elválasztó lapok beiktatásával tagolt tartalom.
 • Jegyzet: a könyv főszövegére vonatkozó kiegészítés, magyarázat. Elhelyezhető az oldal alján, a fejezetek vagy a könyv végén.
 • Utószó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó zárógondolatai.
 • Irodalomjegyzék (bibliográfia)
  Név- és tárgymutató: rendszerint címszavakból és hozzájuk tartozó oldalszám hivatkozásokból áll.
  Kolofon, impresszum.

Könyvtábla
kötött könyvek borítórendszere. A könyvtábla táblalemezekből, hátlemezből és borítóanyagból áll.

Könyvtördelés szabályai
tördeléskor a szöveghasábokat azonos magasságú oldalakká alakítják. Kézirat szerint elhelyezik és tagolják az eddig külön kezelt könyvrészeket. A tördelés esztétikai és tipográfiai feladat. A különböző könyvrészek egybeépítésével alakul ki a könyv végső megjelenési formája, tehát fejlett ízlést, komoly szakmai hozzáértést és nagy gondosságot igényel. A könyv tagolása: címnegyedív, elő- és utószó, főszöveg, tartalomjegyzék, irodalom jegyzék, név- és tárgymutató, kolofon. Fontosabb tördelési szabályok: soregyen (minden oldalon azonos számú sor), fattyúsor (kimenetsor az oldal élén vagy új bekezdés az oldal alján fattyúsor), kimenetoldal (kimenetoldal szövegsorainak összege nagyobb legyen, mint a beütés), ábrák elhelyezése (nyolc cicerónál keskenyebbre ne tördeljünk szöveget ábra mellé stb.), verseskönyvek tördelésének speciális szabályai (pl. a vers optikai tengelyét kell a szedéstükör tengelyébe állítani). A napilapok, hetilapok és folyóiratok . tördelési szabályait módosítja azok tagolása, szerkezetük sajátos fel építése.

Körülvágás
könyvek, folyóiratok kész méretre vágása három oldalon, a fej-, láb- és hosszmetszések kialakítása.

Kötegelés
A nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása

Köteles példány
A nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból 12-18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik

Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.

Kötészeti lemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

L

Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.

Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

Lehúzódás
nyomaton a festék elkenődése

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

Leporelló kirakás
ügyviteli nyomtatványok előállításánál a késztermék kirakása. A perforált ügyviteli nyomtatványt váltakozva ellentétes irányba hajtják meg, és az így kapott összefüggő nyomtatványok egymás fölött ívoszlopot képeznek.

Levilágítás
Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése

LWC
Minimális fatartalmú papírtekercses kiszerelésben rotációs nyomtatáshoz.

LY

Lyukasztás
a fémgyűrűzés előkészítő művelete.

M

Magasnyomtatás
Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma.

Mágnescsík
korlátozott tárolókapacitású és hamisítás elleni biztonságot nyújtó, a mágneses jelrögzítés elvén működő adattároló. A kártyatest gyártása során kerül fel a kártya hátoldalára.

Makulatúra, selejt
nem megfelelő minőségű nyomat, amely a példányszámba nem számítható be.

Megjelenés gyakorisága
Kérjük adja meg, hogy az Ön által megrendelt termék milyen gyakran jelenik meg: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg időszakos kiadvány (periodika).

Melléklet elhelyezése
A kötött könyveknél a belív után vagy az ívek közé elhelyezett 4-8 vagy magasabb oldalszámú, általában a belív papírjánál jobb minőségű papírra készülő ívegységek

Mélynyomtatás
A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra.

Mikroírás
rejtett – különleges – eleme a grafikának. Szabadon választható szövegtartalmú felirat oly mértékben lekicsinyítve, hogy az nagyító nélkül csak vonalnak tűnik, így jól szolgálja a színes másolón történő hamisítás felismerését.

Montírozás
Oldalfilmeknek – a nyomólemez méretével egyező – hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően

Munka megnevezése
Az Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.

Mutáció
részleges szövegcsere

Műnyomó papír
Krétázott, simított papír – főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.

Műszaki példány
a megrendelő (pl. könyv- vagy lapkiadó) számára a megrendelésben, ill. szállítási utasításban megállapított példányszámú kész kiadvány, amelynek jóváhagyását követően a kivitelező (nyomda) a további kész kiadványokat a jelzett címekre szállítja.

N

Negatív film
Negatív nyomtatási eljáráshoz szükséges film.

Négyszínnyomás (CMYK)
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

NY

Nyers méret
A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét.

Nyomdai alapszínek
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK

Nyomdai ív
alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására.
Egy nyomdai ív = 16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/ 5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).

Nyomóforma
a nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

Nyomtatás
Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás.

O

Ofszet nyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.

Ofszet papír
Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására

Oltárhajtás
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív

Oromszegő 
Keménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.

Ö

Összehordás
könyvek vagy egyéb feldolgozás-technikai termékek alkotórészeinek ívek lapok sorrendbe gyűjtése.

P

Pagina
Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el.

Paletta
Más néven: raklap.

Palettamagasság
Kérjük adja meg a paletta magasságát, mert különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni.

Pántolás
A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása.

Papírfajta
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.

Papírméret
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában

Papírnév
Az egyes papírok – gyártók által adott – fantázianeve.

Papírok
Újságnyomó papír szilárdsága kicsi, feltétel, hogy nyomógépen ne szakadjon el. Általában 70-80 % facsiszolatot tartalmazza, enyvezetlen, simítását csak a papírgyártógép hengereitől kapja. Tekercsekben hozzák forgalomba. Súlya 40-55 g/m2
Folyóiratnyomó papír leginkább képes folyóiratok nyomtatására használják. Lehet nagy fatartalmú vagy tiszta cellulóz tartalmú is. 50-100 g/m2 tömegű felülete erősen simított.
Famentes papír kémiai úton felbontott alapanyagból készül. Gyártásához az így feltárt cellulózt alkalmazzák. Kémiai fehérítéssel és külön simítással akár színes illusztrációk nyomására is alkalmas papíranyag.

Regénynyomó papír fatartalmú, laza szerkezetű, sok töltőanyagot tartalmazó papír, 60-100 g/m2 tömegű

Ofszetnyomó papír famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban kerülnek forgalomba. Felületük gépsima vagy gyengén simított.

Kromo- és műnyomópapír a sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomópapírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. A

Kromopapírnak csak az egyik oldalára nyomtatnak, ezért egyoldalasan mázolják finom krétaanyaggal. A kész papír 75-180 g/m2 súlyú.

Biblianyomópapír részben rongyanyagból gyártják 60 g/m2 súlyban. 25-30 % töltőanyagot tartalmaz, hogy ne legyen áttetsző.

Kartonok a 180 g/m2 -nél nehezebb papírokat kartonnak nevezzük. Többnyire ugyanolyan tulajdonságúak, mint a vékonyabb papírok, csupán grammsúlyuk nagyobb. Ennek megfelelően a nyomdatechnikában, mint ofszet-, műnyomó, fedél stb. kartonok kerülnek felhasználásra.

Lemezek elsősorban könyvkötés és dobozgyártás anyaga. Több rétegű, 70 x 100 cm ívek 25 kg-os egységsúlyú csomagokban árulják. Az egy csomagban található ívek száma a grammsúly megnevezését helyettesíti.

Papír szabványméretek:
A papírméreteknél három, egymással összehangolt DIN-formasort különböztetünk meg
(mindegyik méret milliméterben értendő):

Formaosztály
A
B
C
0
841×1189
1000×1400
917×1297
1
594 x 841
700 x 1000
648 x 917
2
420 x 594
500 x 700
458 x 648
3
297 x 420
350 x 500
324 x 458
4
210 x 297
250 x 350
229 x 324
5
148 x 210
175 x 250
162 x 229
6
105 x 148
125 x 175
114 x 162
7
74 x 105
88 x 125
81 x 114

Paralel hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).

Páratlan oldal
Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal

Párnázás
Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos

Páros oldal
Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal

Passzer
A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.

Passzerhiba
Nyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást

Pausz
Csak szöveget tartalmazó kiadványok esetében alkalmas másolóeredeti a nyomólemez készítéshez.

PDF formátum
Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag.

Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.

Perforálás
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

Pozitív film
Pozitív nyomtatási eljárásnál lemezmásoláshoz szükséges nyomdai film

Precíziós beragasztás
A kiadvány egy meghatározott, pontosan kijelölt helyére történő beragasztás.

R

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.

Ragasztott melléklet
A kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet.

Raklappántolás
A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal.

Raszter
Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.

RGB-színek
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak

Riccelés
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

S

Saját borító
A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos.

Sapkázás
Keménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír

SC papír
Fatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedő (alacsony) grammatúrával.

Speciális méret
Bármely, a szabványtól különböző méret

Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).

Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok boríték, függőcímkék.

SZ

Szalagozás
Többkötetes kiadványok összetartozó köteteit rendszerint szalaggal fogják össze

Szálfelsütés
Keménytáblás könyveknél minden esetben, puhatáblánál igényesebb kiadványoknál alkalmazott kötészeti könyvtest-képzési eljárás.

Szálirány
A nyomdai munkák során figyelembe kell venni a szál- vagy rostirányt, a papír tulajdonságát ugyanis ez is befolyásolja. Lehet hossz és keresztszálirány.

Szalmiák
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta; más néven: kékkópia.

Szemleív
A könyv kinyomtatott íveinek kötése előtti ellenőrzését szolgáló, már nyomtatással készülő nyomat.

Szennycímoldal
(1) A könyv legelső oldala, mely csak a könyv címét és a szerző nevét tartalmazza.
(2) A kiadványt részekre, illetve fejezetekre tagoló oldalak

Színminta-katalógus
A nyomdai festékek, könyvvásznak ill. papírok színmintáit tartalmazza.

Színrebontott film
A nyomóforma készítéséhez a 4 nyomdai alapszínre bontott filmek szükségesek. Ezek felhasználásával készíthetők el a nyomólemezek.

Szitanyomás
Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra

Szürkelemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

T

Tábla
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Táblaborító
Keménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.

Táblanyomás
a könyvtábla borított felületeire díszítés, szöveg és jelek felvitele, meleg- vagy hidegpréseléssel.

Tekercs / rotációs nyomás
A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra

Terjedelem
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége

Térképlap mérete
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni.

Tördelt levonat
A tördelési, szerkesztési előírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.

U

Utcaregiszter
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, ahhoz tartozhat utcanévjegyzék, más néven utcaregiszter.

Ü

Ügyintéző neve
Kérjük, adja meg az Önök ügyintézőjének nevét.

V

Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét

Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.

Vasalt sarok
Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák

Vízjel
az egyik legrégebbi – a nyomathordozó papírban alkalmazott – védelem, amelyet egyéb szabad szemmel is látható és/vagy csak ultraviola megvilágításban észlelhető különböző színű, a papírban véletlenszerűen eloszló pelyhezőkkel egészítenek ki. A korábban használatos egyszerű vízjelek fizikai és kémiai eljárással ma már eredményesen imitálhatóak. Az egyedi gyártású, csak cégünk számára kialakított nyomóformáról készülő, pozitív és negatív elemeket, valamint többfokozatú árnyalatot tartalmazó vízjel a ma ismert eljárásokkal nem hamisítható.

Védőborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán

Verziószám
A nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma

Volumenizált papír
Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál.

Vonalkód
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.

W

Werk
Színes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes.

ZS

Zsugorfóliázás
A nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.

Fattyúsorok

Klón

Perforálás